COMTE ESTRUC
Estruga o Struch fou un noble català medieval de l'època de Guillem Torroja, l'any 1173, el tutor del rei Alfons II d'Aragó (el Cast). Segons aquesta llegenda, el comte era un home vell que es va morir i va tornar a la vida convertit en un vampir jove. La paraula vampir és més moderna, del segle XVIII, aleshores aquests eren coneguts amb altres noms com "estruga", "revivent" (en Rouman ie A Romania s'anomenaven "strigoi" o "nosferatus"). Aquest vampir xuclava la sang a la gent d'aquell temps, seduïa a les noies joves i les deixava embarassades. Al cap de nou mesos aquestes dones donaven a llum uns petits monstres que morien tan bon punt naixien.
Aquest horror va durar un temps fins que el monstre va ser trobat i mort per una monja vella. En altres versions es diu que va ser mort per un ermità d'origen jueu que el va fer descansar en pau amb un ancestral sortilegi.
Estruc és una de les primeres llegendes de vampirs de la història del vampirisme. Va viure o procedeix de l'Empordà, del poble de Llers, on hi ha una altra llegenda de bruixes que volen amb el vent quan bufa la Tramuntana.
Altres fets més històrics ens donen a conèixer un personatge real que visqué en les contrades esmentades. S'anomenava Arnalli Estrucionis i es casà amb n'Arnaldeta Sitjar (que morí el 1214 i està enterrada a la col·legiata de Sant Fèlix, i el sepulcre de la qual es conserva encara avui). Pocs historiadors s'han apropat a aquesta història.
L'any 1991 es va publicar una novel·la de ficció dedicada al comte Estruc ("Estruch" de Salvador Sáinz) on s’hiI van afegir dades imaginàries perquè en realitat es una narració del génere fantàstic. Aquí el comte es diu Guifred Estruch i té una filla anomenada Núria.
Existeix una altra llegenda catalana de vampirs. són el gossos vampirs de Pratdip, anomenats "dips" i d'ací el nom del poble.
En collaboració amb Alexandra Lozano
Comentarios